pátek 18. října 2013

Mrkvové pyré á la Mrkvová polévka



Ingredience


  • mrkev 1kg
  • brambory 200g
  • celer 100g
  • česnek 6 stroužků
  • cibule 2 střední
  • majoránka, oregáno, kurkuma, zázvor
  • sůl, pepř
  • lžička rajčatového protlaku (domácí)



Recept na domácí rajčatový protlak :
Ingredience:
  • rajče 1 střední velikosti
  • sušená rajčata  2-3 ks
  • datle (namočené přes noc)
  • česnek (na okraj lžičky)
 Mrkev si nakrájíme na kolečka (kdo mrkev loupe, tak ji samozřejmě prvě zbaví slupky). Do většího hrnce si připravíme vodu se solí, a mrkev pak přidáváme až do vroucí vody. Celer, brambory si nastrouháme na jemném struhadle a necháme je posolené na talíři - pustí totiž vodu, kterou následně slijeme do hrníčku a necháme si ji napozději. 
Česnek a cibuli si nahrájíme na velmi jemné kousky a vhodíme je k mrkvi do hrnce. Vaříme do změknutí mrkve - což bývá většinou asi 30 minut. Uvařenou mrkev rozmixujeme tyčovým mixérem a přidáme celer a brambor a vodu, kterou zelenina pustila. Vaříme ještě 10-15 minut. Kdo chce, může polévku znovu rozmixovat, jak tomu bylo v případě Dýňové polévky, kdo nechce nemusí.Po uvaření přidáme lžičku domácího protlaku, pokud se vám bude zdát chuť Vaší polévky příliš sladká, můžete použít více protlaku nebo nakrouhat více česneku.

Pro krémovitou barvu je dobrá kurkuma, která dodá polévce nasládlý šmrnc, pro gurmány je možné přidat chilli (kajenský pepř) nebo zázvor.

Dobrou chuť!