pátek 18. října 2013

Dýňová polévka a lá Daniela




Ingredience
  • dýně Hokaido
  • celer
  • mrkev
  • zázvor, oregano, tymián, majoránka
  • kurkuma, paprika sladká (pálivá), chilli
  • cibule
  • česnek
  • kuřecí vývar (zeleninový)
  • brambor
 Dýni oloupeme, a nakrájíme na malé kostičky (3x3 cm). Připravíme si hrnec a dáme vařit vodu s kuřecím bujonem. Do vroucí vody pak vložíme dýni a necháme vařit do změknutí. Nastrouháme si mrkev - na jednu střední dýni asi dvě střední mrkve, a celer - asi 100g na jemném struhadle. 
Po změknutí dýni, což bývá na středním plameni asi 20 minut, dýni rozmixujeme pomocí tyčového mixéru. Přidáme kořenovou zeleninu a najemno nakrájenou cibuli a rozetřený česnek. Necháme chvíli povařit. A znovu rozmixujeme.

 Podle vlastního uvážení přidávejte vodu, pokud chcete mít polévku spíše hustčí nastrouhejte do ní ještě brambor.

Pro dochucení můžete použít zázvor, chilli, pepř. Pro vůni je dobré servírovat s majoránkou, oregánem nebo tymiánem - tyhle bylinky ale přidejte až do hotové polévky, nebo až při servírování, zachováte tak jejich vůni a nasládlou chuť. Pro barvu je možné přidat kurkumu, která dá polévce krémový vzhled a dodá polévce sladší chuť, nebo sladkou papriku.