pátek 18. října 2013

Pommes de terre - Brambory a lá Bramborový 'nákyp'



Ingredience na dvě porce:

  • brambory cca 200g
  • sojové mléko 150ml
  • vejce 1ks
  • bílky 2ks
  • kokos strouhaný 50g (pohanková mouka)
  • koření (oregano, tymián, provensálské)
  • květák 100g
  • sojový jogurt 25g
  • jedlá sůl lžička (prášek do pečiva 1/2)
  • sůl

Brambory uvaříme ve slupce spolu s květákem- v hrni nebo parním hrnci (brambory zachovají svou chuť, jsou plnější a voňavější, také nenasáknou tolik vody, tudíž se nerozvaří na kaši).Uvařené odložíme na tác, talíř kde zeleninu necháme vychladnout a chladnou ji pak rozmixujeme v mixéru, šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou. Přebytečnou vodu necháme odkapat.
Připravíme si sojové mléko, smícháme jej s jogurtem a vyšleháme s vejcem. Poté přidáme brambory s květákem. Nastrouhaný kokos smícháme s práškem do pečiva a přisypeme do směsi.
Vyšleháme bílky se solí a sníh pomalu vmícháme do směsi.
Na závěr přidáme bylinky podle chuti a dochutíme solí nebo pepřem.

Předehřejeme si troubu na 150°. Vymažeme formu (pekáč, formu na biskupský chlebíček...), vysypeme kokosem, kokosovou moučkou nebo pohankovou moukou či strouhankou.
Pozn. při tak malém množství, které používáme na vysypání formy je po zdravotní stránce riziko minimální). Směs vlijeme do formy a dáme péct na 40-45 minut na 180°.

V průběhu pečení je možno formu překlopit a propéci tak obě strany, jelikož spodní strana bude trochu měkčí než ta která se peče nahoře. To však záleží na typu trouby a stylu pečení. Možno ještě před pečením horní vrstvu posypat krájenými mandlemi nebo dýňovými semínky.


Bon appétit!