neděle 20. října 2013

Karamelové opilé švestky


Ingredience

  • med, ovocný cukr
  • rum 
  • sušené švestky 100g
Sušené švestky na několik dní naložíme do rumu. Vskládáme je do nejlépe skleněné dózy, nebo sklenice od zavařeniny, zalijeme rumem a pečlivě zavřeme. Necháme ve spíži, nebo na jiném chladném místě, možno nechat i v lednici, ale počítejte s tím, že nějaké uzobáte.
Takto necháme švestky nasávat několik dní. Nedočkavcům stačí dva až tři, ale kdo si počká, ten se dočká!

Nasáté sušené švestky - teď už rumové švestky vyskládáme na plech na pečící papír, posypeme ovocným cukrem nebo pokapeme medem a dáme péci do vyhřáté trouby na 180°. Pečeme dokud nám cukr nekaramelizuje. 

Pokud jsou švestky příliš nasáté rumem, je možné, že budou vytékat, abyste tomu předešli, stačí když je necháte řádně okapat předtím, než je poskládáte na plech. Taky je možné obalit je v ořechové moučce, to pak švestky jsou křupavé a tolik nevytékají.

A zdravý zákusek máte hotový!
Dobrou chuť!