Ingredience na asi 10 menších steaků:
- brambor 1 střední
- fazole v plechovce (odkapané) 1ks
- 2 lžíce sezamové pasty
- rýžová mouka 20-50g
- voda 3 lžíce
- lahůdkové droždí 1 lžíce
- chia semínka (mohou být jakákoliv semínka) 1 lžíce
- sůl, pepř
Uvaříme brambor ve slupce ve větším množství vody do měkka. Chia semínka namočíme - přelijte je asi o 1-2 cm vodou na 15 minut. Uvařený brambor rozmixujeme s fazolemi, které jsme nechali okapat (ještě lepší je fazole opláchnout ve studené vodě a položit na utěrku, tím snížíte množství přidané mouky. K bramborům a fazolím přidejte droždí, chia semínka (bez přebytečné vody) a promíchejte. Za míchání přidávejte mouku - díky vysuošeným fazolím zřejmě nebudete potřebovat takové množství mouky a skvěle si vystačíte s nižším množstvím. Nyní steakovou hmotu promněte v rukou, neměla by příliš lepit.
Steaky je možné smažit na teflonové pánvi bez použití tuku - pravděpodobně je budete muset více hlídat a obracet aby se Vám příliš nepřismahly - nebo je můžete upéci v troubě při 200° na 10-25 minut, podle toho jak křupavou chcete vrchní kůrčičku - v tomto případě ale doporučuji je v polovině doby obrátit aby se Vám propekly obě strany.