pondělí 21. října 2013

Steaks végétaux - Vegetariánský steak

Máte-li chuť na steak plný zdravých bílkovin tady je recept:

Ingredience na asi 10 menších steaků:


  • brambor 1 střední
  • fazole v plechovce (odkapané) 1ks
  • 2 lžíce sezamové pasty 
  • rýžová mouka 20-50g
  • voda 3 lžíce
  • lahůdkové droždí 1 lžíce
  • chia semínka (mohou být jakákoliv semínka) 1 lžíce
  • sůl, pepř
Já miluji chutě provensálských jídel, proto často do jídel přidávám provensálské koření, tymián, oregáno nebo jen pár lžic majoránky, lze dochutit až na talíři, ale vůně oregána a tymiánu při pečení/vaření je úžasná, proto se nebojte je použít. Jsou to bylinky, tudíž mají na Váš organismus kladný vliv - prohřívají tělo a uvolňují nečistoty ve střevech, jsou také používány jako antioxidanty společně v kombinaci s kurkumou a kajenským pepřem.

Uvaříme brambor ve slupce ve větším množství vody do měkka.  Chia semínka namočíme - přelijte je asi o 1-2 cm vodou na 15 minut. Uvařený brambor rozmixujeme s fazolemi, které jsme nechali okapat (ještě lepší je fazole opláchnout ve studené vodě a položit na utěrku, tím snížíte množství přidané mouky. K bramborům a fazolím přidejte droždí, chia semínka (bez přebytečné vody) a promíchejte. Za míchání přidávejte mouku - díky vysuošeným fazolím zřejmě nebudete potřebovat takové množství mouky a skvěle si vystačíte s nižším množstvím. Nyní steakovou hmotu promněte v rukou, neměla by příliš lepit. 
Steaky je možné smažit na teflonové pánvi bez použití tuku - pravděpodobně je budete muset více hlídat a obracet aby se Vám příliš nepřismahly - nebo je můžete upéci v troubě při 200° na 10-25 minut, podle toho jak křupavou chcete vrchní kůrčičku - v tomto případě ale doporučuji je v polovině doby obrátit aby se Vám propekly obě strany.