sobota 19. října 2013

Jablka v županu


Ingredience 
  • kokos, mleté mandle nebo jiné ořechy
  • datle (namočené přes noc ve vlažné vodě)
  • agáve sirup, med
  • skořice, zázvor
  • jablka
Datle si namočíme přes noc, aby nasály vodu (možnost přidat kapku rumu nebo citronu). Namočené datle rozmixujeme v mixéru na pastu, nepřidávejte příliš velké množství vody, aby z toho nebyl sirup. Tuto pastu smícháme se lžičkou medu nebo agáve sirupu a se skořicí nebo zázvorem - jablíčka pak nádherně voní. Na trojobal si připravíme ořechovou moučku, v našem případě hrubší. Já melu kokos nebo ořechy v elektrickém kávomlýnku, takže nechám zapnuto jen chvíli. 
Jablíčka omyjeme, nakrájíme na plátky - pro usnadnění práce můžete nechat jen čtvrtky. Odpeckujeme a oloupeme slupku. Namočíme prvně v datlové pastě, pak v moučce, a ještě jednou v pastě a znovu v moučce. 

Takto připravená jablka můžeme dát ještě zapéci do trouby - 10-15 minut na 160° postačí - dokud kokosová moučka nezrůžovatí. 
Pro delší uskladnění (v lednici) můžeme předem jablka ještě před obalováním namočit do kyseliny citronové (nebo pouze do citronové šťávy s vodou) a skladujeme v lednici nebo na chladném místě).