sobota 19. října 2013

Chocolat noir & blanc au beurre de cacahuète - Domácí čokoláda z kakaového másla



Ingredience


  • BIO kakaové máslo (já jsem si objednávala od firmy VitalVibe a byla jsem spokojena) 250g / 100% tuk na smažení - výběr nechám na Vás
  • kakao (nepražené, BIO nebo můžete také použít karob - jako náhražku kakaa - podle chuti) 100g
  • med, ovocný cukr 50g
 Kakaové máslo si rozpustíme v hrnci nad parou (postup stejný jako u čokolády ze 100% tuku). Po rozpuštění přidáme kakao, nejlépe je ho smíchat s cukrem nebudou se Vám tvořit hrudky. Pokud použijete med, přidejte první do másla/tuku med a poté kakao. Pořádně rozmíchejte metličkou a zbavte svou čokoládu hrudek. Po řádném ušlehání - metličkou nebo lžičkou vlejte tuto čokoládovou směs do připravených formiček nebo do čokoládové formy. Lze použít i obal ze starší bonboniéry. 
Čokoládu dejte vychladit do mražáku - postačí pár hodin. Poté skladujte v chladničce. 

Použijte fantazii a připravte si čokoládu podle svých chutí.
Pokud máte rádi ORION čokoládu, lze zakoupit kandované ovoce (prodejny Tesco, Kaufland nebo zdravé výživy) a do horké čokolády vmíchat oříšky a kandované ovoce podle vašich představ.

Dobrá je také čokoláda s Goji - kustovnice čínská. Tu lze jen vsypat do horké čokolády, nebo nachystat do formiček a zalít horkou čokoládou.

Stejně dobrá je i čokoláda s rumovými rozinkami. Rozinky dejte do skleněné dózy, přidejte lžičku citronové šťávy a zalijte rumem. Nechte rozinky asi týden - nejlepší doba - nasávat rum a pak vmíchejte do horké čokolády nebo naskládejte do formiček.

Pro příznivce bílé čokolády mám taky variantu - místo kakaa lze použít kokosovou moučku, pokud ale nejste příznivci kokosu lze jej nahradit vanilkovým pudinkem, sojovým mlékem (sušeným).

Pro příznivce mléčné čokolády - stačí přidat několik lžiček sušeného sojového mléka, nebo sušeného kravského mléka. 

Dobrou chuť!